Hei-rup pana la Cascada Duruitoarea si Vf. Toaca

Daca esti in cautarea unui traseu linistit in mini-vacanta de 1 mai, statiunea Durau iti poate fi de ajutor. Departe de graterele de pe Valea Prahovei, drumul spre Cascada Duruitoarea si Vf. Toaca te vor umple de energie si buna dispozitie. Plus ca ai sansa sa prinzi si ceva zapada pe traseu.

Noi ne-am aventurat pe 3 trasee, nu foarte grele ca si dificultate, poate doar prima parte a urcusului ne-a cam dat batai de cap. Dar, in final, creierele noastre ne-au multumit pentru ca am inspirat de 3 ori mai mult oxigen curat cat am gafait urcand.

Am plecat dis-de-dimineata pe traseu spre Cascada Duruitoarea, prima oprire.


Good to know:

Marcaj: cruce rosie marcaj cruce rosie

Lungime: 4km

Durata: 2-3h

Traseu: Durau (850m) – Poiana Viezuri (1195m)  – Cascada Duruitoarea (1250m)


harta-trasee-turistice-ceahlau

Traseul incepe cu o urcare destul de abrupta, care iti va crea ceva probleme daca nu ai putina conditie fizica. Dar chiar si asa, profita si inspira cat mai mult aer curat! Tip: betele de trekking iti vor fi de ajutor!

[Best_Wordpress_Gallery id=”20″ gal_title=”durau1″]

Urcarea prin padurea de pini o sa te bine dispuna si te va umple de energie sa mergi mai departe, chiar daca ti se pare ca obosesti. Cu putin noroc, te vei intalni la intrarea pe traseu cu un Saint Bernard tare prietenos, care iti va fi un ghid de nadejde pana la destinatie. Te poti chiar si sfatui cu el daca e in siguranta sa treci podetele ce par putin subrede.

[Best_Wordpress_Gallery id=”21″ gal_title=”durau2″]

Ajunsi la cascada, ne-am racorit putin in apa rece de munte, ne-am umplut sticlele si ne-am pregatit planul de  atac pentru urmatoarea oprire: Cabana Fantanele. Am fi vrut sa urcam pana la Cabana Dochia de la cascada, insa fara pioleti si echipament adecvat nu puteam escalada gheata de pe langa cascada.

Am pornit de la cascada inapoi pe marcajul de cruce rosie pana in Poiana Viezuri, de unde am facut dreapta pe marcajul triunghi galben pana la Cabana Fantanele.


Good to know:

Marcaj: triunghi galben 

Lungime: 5km

Durata: 1h30m-2h

Traseu: Cascada Duruitoarea (1250m) – Poiana Viezuri (1195m) – Cabana Fantanele (1220m)

Loc de campare: Cabana Fantanele


[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”durau3″]

De la Duruitoarea pana la Cabana Fantanele drumul e destul de drept si usor. Ajunsi la cabana, ne-am odihnit putin si am admirat crestele de munte aburinde.

[Best_Wordpress_Gallery id=”23″ gal_title=”durau4″]

De la Cabana Fantanele am inceput urcusul spre Vf. Toaca, destul de lin comparativ cu hei-rup-ul de dimineata de la inceput de drum.


Good to know:

Marcaj: banda rosie 

Lungime: 4km

Durata: 2h

Traseu: Cabana Fantanele (1220m) – Curmatura La Morminte – Cusma Dorobantului – Panaghia – Varful Toaca (1904m)

Loc de campare: Statia Meteo Toaca sau Cabana Dochia


Ajungem destul de repede La Morminte, unde ne oprim putin pe o banca sa admiram muntii.

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”durau5″]

Ne continuam drumul incet spre Cusma Dorobantului. Incepem sa vedem zapada pe alocuri si se lasa o ceata destul de deasa cu cat avansam in urcare.

[Best_Wordpress_Gallery id=”25″ gal_title=”durau6″]

Continuam cu un urcus mai abrupt spre Stanca Panaghia, alunecand prin zapada. Incepe sa se lase o ceata destul de deasa si rece cu cat avansam.

[Best_Wordpress_Gallery id=”26″ gal_title=”durau7″]

Am ajuns intr-un final la Statia Meteorologica Toaca. Batea un vant de abia stateam in picioare, ceata foarte deasa nu prea ne permitea sa admiram peisajul cum speram. Am facut rapid cateva poze si am decis sa ne intoarcem, sa nu mai urcam pana la varf. Am lasat loc si pentru alta drumetie, pe o vreme mai prietenoasa, catre Cabana Dochia si vf. Toaca.

[Best_Wordpress_Gallery id=”27″ gal_title=”durau8″]

Coborarea se face pe marcajul banda rosie pana jos in statiune. Nici nu am simtit cat de repede am ajuns. Doar de la Cabana Fantanele a fost o portiune de coborare mai abrupta pe niste radacini de copac, asa ca ai grija sa nu te impiedici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.