Timp Liber

Secetoasa culmea Pricopanului din Muntii Macin

Batranii munti ai Dobrogei, Macin, sunt plini de mistere si privelisti ce iti pot taia respiratia cu frumusetea lor. Desi trebuie sa te inarmezi cu multa apa la tine, pentru ca nu gasesti nici un strop pe traseu, secetoasa culme a Pricopanului merita urcata!


Good to know:

Marcaj: banda albastra  

Lungime: 15 km

Durata: 5h

Dificultate: mediu

Traseu: Macin – Regia Tutunului (226m) – Vf. Sulucu Mare (370m) – Piatra Raioasa (346m) – Saua Serparu (335m) – Vf. Caramalau (277m) – Fantana de Leac – Macin

Loc de campare: Fantana de Leac


On our way

Traseul porneste de la Manastirea Izvorul Tamaduirii de langa localitatea Macin, urmand banda albastra. Iti poti lasa masina in siguranta in curtea manastirii, sau poti merge inca 200m pana la locul de campare, Fantana de Leac.

Traseul are o distanta de aproximativ 10km (daca se pleaca de la Manastire), sau 15km direct din Macin. Durata este de aproximativ 5 are, cu pauze de respiro si poze.

DSCN0940

Culmea Pricopanului are o dificultate medie, urcand si coborand continuu crestele batrane si stancoase. Singurul dezavantaj este ca nu ai unde sa te adapostesti de razele soarelui. Recomandarea noastra ar fi sa faci acest traseu primavara, cand soarele nu este atat de puternic.

Un alt sfat ar fi sa iti iei destula apa la tine, cel putin 2l de apa de persoana!. Urcarea printre stanci si soare te va inseta destul de tare, si pana la locul de campare (Fantana de Leac) nu vei gasi nici un strop de apa!

Traseul incepe cu o urcare usoara de la Fantana de Leac, ocolind varful de munte pana sus.

Atentie la fauna Dobrogei! Vei intalni tot felul de vietati, unele pe cale de disparitie chiar, asa ca ai grija pe unde calci!

DSCN0951

Odata ce ai ajuns sus pe crestele golase ale Macinului, se poate zari Dunarea in departare, dar si satucuri rasfirate, terenuri cultivate in tot felul de culori si numeroase formatiuni de pietre care iti vor incanta privirile.

Cand te uiti de jos, ai impresia ca e foarte usor traseul, muntii par a fi niste dealuri mici, pe care crezi ca mergi usor si drept. Traseul de fapt ocoleste prin spate si te tot urca si coboara pe langa varfuri si carari.

Noi am avut nenorocul de a ne grabi la plecarea de la masina si am uitat una din sticlele cu apa. Pe la jumatatea traseului ne-am trezit cu sticlele goale. Cu un soare puternic care parea sa ne extenueze si mai tare, si fara nici o sursa de apa in jur, a fost un chin. Cand urcam spre un varf mai inalt, tot speram sa fie ultimul, cel mai inalt, si sa incepem sa coboram spre masina. Dar, de fapt, de dupa varful pe care noi il vedeam mai inalt, se zarea un altul, care parea si mai inalt.

2 ore din cele 5 si putin petrecute pe traseu au parut interminabile. Acum cand ma gandesc, parca a fost mai greu traseul in Macin decat prin Bucegi, desi muntii sunt de 5 ori mai mici. Si totul datorita lipsei de apa..

Chiar daca e mai mult relief stancos, mici floricele au reusit sa rasara pe platou, surprinzator fara a avea nevoie de apa. Am strans o parte din flora muntilor intr-o coronita de flori.

Cu multa rabdare ne-am apropiat de finalul traseului, intrand printr-o padurice racoroasa si umbrita. Se simtea ca raiul pe pamant dupa atata mers prin soare. Dar umbra nu a durat mult, rapid am iesit in camp. Am continuat drumul pe langa munte, inapoi la masina.

Dupa un traseu destul de obositor, sa iti scufunzi picioarele obosite in apa rece izvorata din munte e ceva minunat.

DSCN1026

Tips:

  • Nu uita sa iti la tine cel putin 2l de apa.
  • Poarta incaltaminte confortabila! Ai de urcat prin pietris, stanci si pietre, ghetele de munte sunt ideale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.