In cautarea bujorilor pe traseul Cozluk din Muntii Macin
Daca esti incepator in urcatul pe munte si vrei sa evadezi din contemporan undeva in natura, poti incepe cu traseul din cei mai batrani munti din tara noastra – Muntii Macin. Desi au altitudini mici si par a fi mai mult niste dealuri, cand incepi sa urci iti vei schimba putin parerea.
Traseul Cozluk este renumit pentru frumusetea bujorilor care inmiresmeaza padurile primavara tarziu. Cel mai recomandat este sa faci acest traseu in prima jumatate a lunii mai, cand bujorii sunt in floare. Totusi, depinde mult de cat de blanda a fost iarna, uneori pot inflori mai devreme, alteori mai tarziu. Noi am fost spre sfarsitul lunii mai, si din pacate o parte din bujori erau deja trecuti.
Good to know:
Lungime: 16 km
Durata: 4-5h
Dificultate: usor
Traseu: Greci (92m) – Canton Cozluk – Valea lui Jug – Groapa de Arama (344m) – Valea Adanca (327m) – Valea Plopilor – Pietrele Mariei (102m) – Greci (92m)
Loc de campare: Canton Cozluk
On our way
Traseul propriu zis incepe din satul Greci, aflat la 15km de orasul Macin. In centrul satului este un indicator mare care te va ghida. Urmareste bulina rosie de pe stalpi si vei gasi iesirea din sat si drumul prin camp spre traseu.
ATENTIE! Odata ce ai iesit din sat NU mai exista nici un indicator sa te indrume.
Pana la intrarea in traseu se poate ajunge cu masina, insa vei avea cativa km de parcurs prin praf, pamant si pietre. Si ai mare grija la popandai. Sunt peste tot, si foarte curiosi sa te intampine. Va trebui sa tii drumul pe camp pentru aproximativ 10-15min, pana ajungi la o padurice in care se afla niste stani de oi.
TIP! Nu intreba ciobanii de traseu! Nu vor sti sa raspunda, te vor induce mai tare in eroare si te vor indruma gresit, desi ai crede ca sunt „de-ai casei”. Poti pierde destul de mult timp pe un drum deloc placut, chiar si costisitor daca masina ta e mai „pretentioasa” pe drumurile neasfaltate si pline de gropi. Mergi pe langa padurice spre munte pana la prima stana, apoi fa dreapta, printre copaci si stani pana iesi din padurice si ajungi intr-un drum. Un copac mare in mijlocul campului, inconjurat de munti din 3 parti iti va confirma ca ai ajuns unde trebuie, si anume la Copacul lui Bezergheanu. Aici poti lasa masina in siguranta la umbra si sa pornesti la drum.
Traseul este marcat cu bulina rosie. Prin padure nu vei avea cum sa te pierzi, marcajele sunt vizibile si apropiate. Traseul are cam 15-16km, dar in functie de cat de repede mergi si cate pauze faci pe drum sa admiri natura, iti poate lua 5-7 ore.
Imediat ce intri in padure, descoperi fauna si flora Dobrogei batrane, cu fiecare pas facut.
De la flori una mai frumoasa ca alta, pana la animale mai mari sau mai mici. Noi am ramas surprinsi de invazia de broscute testoase de uscat, prietenoase cu turistii. Ai grija sa nu le calci, sunt peste tot!
ATENTIE! Ca sa nu te ratacesti si sa strabati padurea prin locuri nemarcate si mai greu accesibile, dar frumoase, cum am patit noi, la refugiul Cozluk se face dreapta pe langa casuta. Vei vedea imediat marcajul la intrarea in padure.
Drumul este foarte frumos si relaxant, vei simti natura cum iti intra in plamani. Nu te speria de sunete. E plin de animalute prin padure, de la broscute pana la caprioare. Desi nu am reusit sa le vedem, le-am auzit pe langa noi prin tufisuri tropaind si ne-au cam speriat..
Drumul alterneaza padurea cu pajisti luminate pline de bujori parfumati. Daca te gandesti sa te intorci acasa cu un brat de bujori salbatici, trebuie sa stii ca sunt protejati de lege si poti lua amenda. Totodata, acestia nu rezista si vei avea surpriza ca a doua zi sa ii gasesti ofiliti in vaza.
Faurna este de asemenea variata. Poti vedea de la zeci de tipuri de fluturi, la broscute, caprioare si tot felul de insecte si pasari protejate de lege. Fii foarte atent, pentru ca unele specii sunt unice in tara si nu ai vrea sa le ratezi.
Pe cat de frumos e drumul prin padure, pe atat de lung si obositor e la intoarcere. Dupa iesirea din padure, ai de strabatut un drum de pamant, pe langa munte, prin camp, timp de aproximativ o ora. Chiar si pe camp daca te uiti cu atentie, poti vedea iepuri, popandai, acvile, soparle si tot felul de pasari.
Daca esti pasionat si de dormitul la cort, poti innopta fara nici o problema fie langa refugiul Colzuk, pe pajiste, fie langa masina sub copac.
Iar ca seara sa se termine frumos si cu bine, un foc de tabara si o bere rece e tot ce ai nevoie dupa o zi de plimbare.
Daca nu esti obisnuit sa dormi in natura, ci doar in campinguri, s-ar putea sa stai cu un ochi deschis toata noaptea. Multitudinea de sunete si fosnete de animale te vor tine in suspans, dar orice escapada in inima naturii merita!
Tips: Pentru o experienta mai buna in explorarea traseelor montane iti recomandam sa achizitionezi echipamente de aici.